Intressant lösning som SPF vill följa upp

Lösning för återvinning av fönster prisas under EM

I maj genomfördes SM i Ung Företagsamhet där Noll Deponi UF vann den ärofyllda titeln; årets UF-företag. Bakom företaget står tre elever från teknikprogrammet på Gnosjöandans Kunskapscentrum; Selma Hästmark, Emil Falk och Lucas Rundén. Vinsten innebar också en biljett till EM som under juli genomfördes i Tallinn. Där fortsatte UF-företagets guldregn. Väl på plats kammade de hem inte bara ett, utan två EM-guld för sin idé.

Med en stark vilja att lösa återvinningscentralers deponi av fönster och dörrar med glas i, har de tre eleverna tagit fram Window Buster; en maskin som möjliggör att glaset separeras från sin dörr-/fönsterkarm.

–Den fungerar så att du öppnar en lucka framtill på maskinen, lägger in fönstret och trycker på en knapp. Window Buster pressar därefter ut planglaset från karmen den sitter i.

–Maskinen står placerad ovanför en container, alltså kan planglaset trilla rakt ner i containern under. Därefter separeras trä och metall från ramarna och återvinns var för sig. I dagsläget är det upp till återvinningscentralen att ta hand om planglaset.

–Just nu är det en paus och Window Buster testkörs, men alla tror på idén och det finns fler tankar om hur maskinen kan utvecklas. Målet är att Window Buster ska användas på alla återvinningscentraler runt om i Sverige.

Se film om hur det fungerar klicka HÄR